Examens

Je werkt op eigen tempo je examenprogramma af. Het programma bevat alle vakken die je moet afleggen in de studierichting die jij gekozen hebt. Je hebt vooral digitale examens. Soms met een schriftelijke component. Voor taalvakken heb je bovendien een mondeling examen. Voor een studierichting in bso, kso of tso heb je ook praktijkexamens of assessments.

Je plant je examens op het kandidatenplatform. Wij organiseren de examens het hele jaar door op regelmatige basis. Behalve tussen 15 juli en 15 augustus en tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Het is belangrijk om je examens realistisch en goed op voorhand te plannen.

Je mag een examen voor elk vak maximum 3 keer per jaar afleggen. Je kan elk vak altijd binnen 4 maanden afleggen. 

We maken de resultaten binnen 30 dagen na het examen bekend via het kandidatenplatform.

Lees het examenreglement om alle details te kennen.

Als je niet geslaagd bent voor een examen, wil je graag weten waarom. Voor digitale en schriftelijke examens kan je tot 30 dagen na publicatie van je resultaat een inzage plannen in het kandidatenplatform. De inzage vindt plaats in het examencentrum. 

Voor mondelinge examens en assessments bekijk je je beoordeling in het kandidatenplatform en kan je opmerkingen formuleren om extra feedback te krijgen. Je kan pas een nieuw examen plannen als je die feedback gekregen hebt en de inzage is afgerond.

Meer info
  • Zijn er voorbeelden van examens?

Wil je graag weten hoe een examen eruit ziet en wil je een keer oefenen op de technische aspecten van een digitaal examen?  Bekijk dan enkele voorbeelden. Hou er rekening mee dat de voorbeelden niets zeggen over de echte inhoud of moeilijkheidsgraad van je examen:

 

  • Wat breng je mee naar het examen?

Breng je identiteitskaart mee. Verder moet je niets bij je hebben, tenzij het anders vermeld staat in de vakfiche. Lees in de vakfiche altijd de rubriek Wat moet je meebrengen?

  • Wat doe je als je je examen wil inkijken?

Als je niet geslaagd bent voor een examen, wil je graag weten waarom. Je mag een inzage van het examen vragen. Dat kan tot 2 maanden na de publicatie van het examenresultaat. Je kan een inzage aanvragen via het kandidatenplatform. De kandidaat zelf moet aanwezig zijn op de inzage en mag maximum 1 begeleider meebrengen.

Voor portfolio en assessments in de derde graad bso kan je de inzage online doen via het kandidatenplatform. Je moet zelfs door de inzage. Anders kan je geen nieuwe examenbeurt plannen. 

 
Handleidingen examens via videogesprek

Doe je een mondeling taalexamen vanuit het buitenland via Google Meet of heb je een praktijkexamen techniek? Lees dan de handleiding:

pdf bestandhandleiding & richtlijnen mondelinge examens (156 kB)

 

pdf bestandHandleiding praktijk techniek via videogesprek (182 kB)

Voor het eerst online examen? Op dinsdag tussen 10 uur en 11 uur kan je via deze link met ons testen of alles goed werkt.  

Handleiding digitaal examen via proctor

Wil je weten of het voor jou mogelijk is om deel te nemen aan een digitaal examen via proctor? Wil je alle afspraken kennen? 

Lees de handleiding en volg onze richtlijnen.

pdf bestandHandleiding voor proctorexamens.pdf (91 kB)